Afbeelding Jan-Erik-klein

Zwaar weer ondernemen
auteurs Jan Adriaanse en
Erik in ‘t Groen

In dit boek beschrijven de auteurs hoe u de paraplu terug kunt krijgen. Niet door te klagen en mooi weer te spelen, maar door financieel schoon schip te maken en het vertrouwen van de bank terug te winnen. Leer de symptomen van een dreigend faillissement te herkennen, maak kennis met de maatregelen voor een succesvol turnaroundplan en lees hoe Marnix de Rover van het denkbeeldige Salem Industries zijn bedrijf aan de rand van de afgrond brengt, en moet vechten om te overleven.

Zwaar weer ondernemen door Jan Adriaanse Erik in t Groen Boek Managementboek.nl logo_bolcom_wit_rgb-1

Koen Clement

Uitgever weer uit zwaar weer

Topman Koen Clement wil dat traditionele uitgeverijen van WPG groeien tot ‘krachtige bedrijven’. WPG Uitgevers, bekend van opinieblad Vrij Nederland, Voetbal International, uitgeverij De Bezige Bij en schoolboekenmaker Zwijsen, schrapte wegens slechte resultaten honderd banen.
Lees meer

(Bron: Job Woudt, Amsterdam, Het Financieele Dagblad 24-08-2015)

Afbeelding Ford-Alan-Mulally

De turnaround van Ford

Wat doe je als je onderneming naar verwachting 17 miljard dollar verlies gaat maken en op de rand van de afgrond staat?

In 2006 was Alan Mulally nog de op een na hoogste baas bij vliegtuigfabrikant Boeing.
Op een dag kreeg hij een telefoontje van Fords hoogste baas Bill Ford, inderdaad de achterkleinzoon van Henry Ford, de legendarische oprichter van het gelijknamige bedrijf. Hoewel Henry Ford de auto niet zelf heeft uitgevonden, ontwikkelde en vervaardigde hij de eerste auto die veel Amerikanen uit de middenklasse zich konden veroorloven. In 1979, op zijn eenentwintigste, ging achterkleinzoon Bill in dienst bij het bedrijf dat zijn grootvader had opgericht. Toen hij Mulally belde, was hij, op interim-basis, inmiddels opgeklommen tot hoogste baas. Zijn vraag: ‘of Mulally de leiding bij Ford zou willen overnemen’.
Mulally zei vrijwel meteen ja.
Lees meer

(Bron: corporate.ford.com/ www.thedailybeast.com/
www.autonews.com

Afbeelding Adriaanse2 Hans Kuijl

Levensvatbare onderneming
auteurs Jan Adriaanse en
Hans Kuijl

Een onderneming is geen mens, plant of dier en zal dan ook nooit kunnen leven. Deze semantische constatering lijkt wellicht flauw maar raakt echter wel de kern van de problematiek rondom dreigende insolventie. Een onderneming leeft niet en heeft geen natuurlijk bestaansrecht, tenzij de betrokken partijen aandeelhouders / de ondernemer(s), directie, leveranciers, banken / crediteuren, klanten, werknemers het gevoel hebben dat hun ‘samenhang van contracten’ in stand moet blijven.
Lees meer

(Bron: Paper 2007 – Levensvatbare onderneming Adriaanse – Kuijl)

Cornee 20141028-rtbf-72-hr

De Wet Werk en Zekerheid veroorzaakt (onbedoeld) faillissementen

Nog steeds is er onvoldoende aandacht voor de beperkingen die de Nederlandse Faillissementswet en met name het Arbeidsrecht een onderneming in zwaar weer oplegt. Het ‘reorganiserend vermogen’ in Nederland schiet nog altijd tekort, sterker nog, de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in juli 2015 draagt zelfs bij aan het aantal faillissementen.
Lees meer